Εντυπωσιάζει το ψηφιοποιημένο υλικό του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας της ΚΕΠΑ

Στοιχεία και υλικό για την ιστορία της Βέροιας, μας ζήτησε συμπολίτης μας και τον παραπέμψαμε σε υπηρεσίες και βιβλιοθήκες της πόλης. Στο ψάξιμο του υλικού του, εντόπισε το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας της ΚΕΠΑ, σε γραφείο του Χώρου Τεχνών και εντυπωσιάστηκε από το ψηφιοποιημένο υλικό που βρήκε. Με αυτή την αφορμή, αναζητήσαμε πληροφορίες και σας τις γνωστοποιούμε στην περίπτωση που φανούν χρήσιμες, σε όσους ψάχνουν πιο βαθιά την πόλη τους.
Ποιος είναι ο σκοπός του; ρωτήσαμε. Η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της πόλης μέσα από συλλογές της ΚΕΠΑ και ιδιωτών που τις προσφέρουν ως αντικείμενο έρευνας και η ανάδειξη συλλογών όπως του καθηγητή Μουτσόπουλου και η μεγάλη συλλογή του καθηγητή Τσολάκη. Κι όχι μόνο.
Και αυτά μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία της ψηφιακής πλατφόρμας veriahistory.gr στην οποία εμπεριέχεται όλο το υλικό της ΚΕΠΑ. καθιστώντας την σε ένα σύγχρονο μέσο προώθησης πολιτιστικών αγαθών, εκδόσεων, ψηφιακών εκθέσεων, πολιτιστικών τεκμηρίων και πληροφοριών που προκύπτουν από εξειδικευμένη έρευνα.
Λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια με έναν επιστημονικό συνεργάτη και εργαζόμενους με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα αφού κατάφερε να ψηφιοποιήσει 10.000 φωτογραφικά τεκμήρια και 7.500 αρχιτεκτονικά σχέδια απο το αρχείο του καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου και να καταγράψει τη βιβλιοθήκη του καθηγητή, να διαθέτει το χώρο της για επιτόπια έρευνα σε ερευνητές και κοινό και να διασώσει το σπάνιο υλικό της συλλογής του Χρίστου Τσολάκη.
Παράλληλα ψηφιοποιεί το αρχείο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας (1945-1993) το μεγαλύτερο project που έχει αναλάβει το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας. Επίσης, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και δημιουργεί εργαστήρια, συνεργασίες με πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς με επιστημονικές ημερίδες, εκθέσεις κ.α, ενώ δραστηριοποιείται και στις εκδόσεις με το Ιστορικό Λεύκωμα «Βέροια 1900-1975» και με συλλογές.
Με την ευκαιρία λοιπόν της ερώτησης του συμπολίτη μας, κάναμε και μια σύντομη γνωριμία με το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας, για την περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται για το υλικό που διαθέτει…

 

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της τοπικής εφημερίδας ΛΑΟΣ (13-9-2017)

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου