Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βεροιώτικες συνοικίες - Μπαρμπούτα

Πλάι στον Τριπόταμο, που διασχίζει τη βορειοδυτική πλευρά της πόλης, απλώνεται η Εβραϊκή Συνοικία της Μπαρμπούτας. Οι ήχοι από τα ορμητικά νερά του ποταμού προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και γαλήνης. Η πλούσια βλάστηση στις όχθες του ποταμού συμπληρώνει τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Εδώ, στη δυτική πλευρά της πόλης, ο χρόνος μοιάζει να γυρίζει στο παρελθόν˙ στην εποχή που η Μπαρμπούτα αποτελούσε μια κλειστή γειτονιά όπου ζούσε η πολυάριθμη Εβραϊκή κοινότητα της πόλης. Κτισμένη σε σχήμα τριγωνικό, η συνοικία αποτελεί μοναδικό δείγμα στον ευρωπαϊκό χώρο. Η πλακόστρωτη οδός Ολγάνου, με τα παλιά σπίτια να ορθώνονται αριστερά και δεξιά δημιουργώντας ένα αμυντικό τείχος, αποτελεί το κέντρο της συνοικίας. Στην άκρη του δρόμου στέκεται η Εβραϊκή Συναγωγή. Μετά την αποκατάσταση του κτιρίου, αναδείχθηκε η μοναδική αρχιτεκτονική του, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εκπληκτικό εσωτερικό της.

Εξαιρετικά αρχοντικά - αξιόλογα δείγματα της αρχιτεκτονικής του 19ου αι. - κοσμούν με τη μεγαλοπρέπεια τους την γραφική συνοικία. Χαρακτηριστικό τους οι εβραϊκές επιγραφές, πλουμισμένες με λουλούδια και γιρλάντες. Τα περισσότερα από αυτά αποκαταστάθηκαν και στεγάζουν υπηρεσίες όπως τα Γ.Α.Κ. Ν. Ημαθίας, το Αρχείο του καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου κ.α.

Αρχοντικό Μπέκα (Παλαιά ιδιοκτησία Μορδοχάι). Κτισμένο το 1859, ανήκε σε πλούσιο έμπορο. Εντυπωσιάζει για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και διακόσμηση του, όπου κυριαρχούν ρυθμοί Μπαρόκ και Ροκοκό. Το εσωτερικό του κοσμείται με αυθεντικές τοιχογραφίες, διατηρημένες σε άριστη κατάσταση. Σήμερα είναι δημοτική ιδιοκτησία και στεγάζει τις επιτροπές Α΄/ Βάθμιας και Β΄/ Βάθμιας Εκπαίδευσης και το Αρχείο του καθηγητή Μουτσόπουλου.

Κτίριο «Ολγάνου» (Παλαιά ιδιοκτησία Στρούμσα). Κτίστηκε το 1872. Ανήκει στο Δήμο Βέροιας και στεγάζει το "Αίθριο Πολιτισμού Όλγανος" (που ονομάστηκε έτσι από τη μυθική θεότητα του ποταμού).

Κτίριο Αναστασίου (Παλαιά ιδιοκτησία Στρούμσα (;)). Το τελευταίο σπίτι της εβραϊκής συνοικίας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται, σε αυτό έμενε ο ραββίνο της εποχής. Κτίστηκε το 1882, όπως μαρτυρά η επιγραφή στην κορυφή του. Σήμερα στεγάζει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) Νομού Ημαθίας.

Αρχοντικό Μπόζογλου (Παλαιά ιδιοκτησία Σαρφάτη). Κτίστηκε στις αρχές του 20ου αι. και είναι το μοναδικό εβραϊκό σπίτι με νεοκλασικά στοιχεία. Στεγάζει το Σύλλογο Βλάχων.

 

Από τον τουριστικό οδηγό "Βέροια", Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης, 2007, εμπλουτισμένο με νεότρες πληροφορίες.

VeriaHistory - Μια δράση της ΚΕΠΑ Δημου Βέροιας
Ανάπτυξη ιστοσελίδας - Christopher
All rights reserved.