Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

 

Εξοχικές τοποθεσίες της Βέροιας – Παναγία Ντοβρά

 

Στην τοπική ιστοριογραφία της Βέροιας αναφέρονται ορισμένες τοποθεσίες μέσα και γύρω από την πόλη με τον όρο «εξοχικές». Ως τέτοιες εμφανίζονται η Εληά, η Μπαρμπούτα, το Λιανοβρόχι, η Καλλίγγα, το Ακ-Σογιού, η Παναγία Δοβρά (ή Ντοβρά), οι Σαραντόβυσες κ.α.

Ο όρος «Εξοχικές» αφενός συνδέεται με τις τοποθεσίες, οι περισσότερες εκ των οποίων, ήταν έξω από την πόλη και αφετέρου με τον χαρακτήρα τους λόγω του περιβάλλοντος, με τη βλάστηση, την ύπαρξη υδάτων, ελεύθερων εκτάσεων, κατάλληλου κλίματος κ.τ.λ., το οποίο προσφερόταν για τις κοντινές αποδράσεις, αλλά και τις διακοπές των Βεροιωτών.

CLHCV KTE PH 025

Μεταξύ αυτών, ως εξοχική τοποθεσία, αναφέρεται και η «Παναγία Δοβρά» (Ντοβρά) ή «Καλή Παναγιά». Σύμφωνα με τα όσα καταγράφηκαν στην τοπική ιστοριογραφία, στον τοπικό Τύπο αλλά και από όσα θυμούνται μέχρι σήμερα αρκετοί Βεροιώτες, η «Παναγία Δοβρά» προσφερόταν από πολύ νωρίς ως χώρος παραθέρισης και απόδρασης των κατοίκων της πόλης. Πολλές φορές οι αποδράσεις αυτές συνδυάζονταν με τις γιορτές του ναού ο οποίος υπήρχε στο χώρο και, ως γνωστόν, ανήκε στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας, που γιόρταζε την Παρασκευή μετά το Πάσχα (Ζωοδόχου Πηγής) και στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου). 

Άλλοτε πάλι, σωματεία και συντεχνίες της Βέροιας επέλεγαν αυτήν την τοποθεσία για να γιορτάσουν και να διασκεδάσουν τα μέλη τους. Επιπλέον, πολλοί Βεροιώτες επέλεγαν να περάσουν οικογενειακά τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο χώρο λόγω του καλού κλίματος της περιοχής αλλά και του νερού με θεραπευτικές ιδιότητες, κυρίως για την πάθηση της δυσεντερίας. Αργότερα, με την ίδρυση στο χώρο της Παιδόπολης «Καλή Παναγιά» διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν εκεί συνδυάζονταν με την παρουσία των παιδιών που φιλοξενούνταν σε αυτήν.

CLHCV KTE PH 023

 

Άξια μνείας είναι και τα δύο περιστατικά ανατροπής λεωφορείων, που διασώζονται στον τοπικό Τύπο, τα οποία μετέφεραν εκδρομείς στην εξοχική τοποθεσία της «Παναγίας Δοβρά». Τα περιστατικά συνέβησαν τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου του 1952 και την 10η Απριλίου του 1953 ημέρα κατά την οποία οι εκδρομείς ανέβαιναν στην «Παναγία Δοβρά» με την ευκαιρία της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής. Ο απολογισμός των ατυχημάτων ήταν έξι ελαφρά τραυματίες από θραύσματα για το πρώτο και επτά νεκροί, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικα παιδιά, και εικοσιένας τραυματίες, για το δεύτερο. Όπως ήταν επόμενο, ειδικά το δεύτερο ατύχημα, βύθισε στο πένθος τόσο τις οικογένειες των θυμάτων, όσο και την πόλη της Βέροιας.

 

 

 

CLHCV KLGG PH 011

Troxaio Dobra 1952

Troxaio Dobra 1953 Astir

VeriaHistory - Μια δράση της ΚΕΠΑ Δημου Βέροιας
Ανάπτυξη ιστοσελίδας - Christopher
All rights reserved.