Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια

Ο Απόστολος Παύλος δίδαξε το χριστιανισμό στη Βέροια, από τον τόπο που είναι γνωστός ως «Βήμα του Αποστόλου Παύλου».

Ο Παύλος επισκέφτηκε τη Βέροια στο πλαίσιο της δεύτερης περιοδείας του (49-51 μ.Χ.) προερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε τόπο που επισκεπτόταν δίδασκε στη Συναγωγή για τους Εβραίους του τόπου, αλλά και σε διαφορετικό τόπο για τους Εθνικούς. Στην πόλη την εποχή εκείνη ήδη υπήρχε εβραϊκή κοινότητα, στην οποία πρέπει να εμφανίστηκε και να δίδαξε o Παύλος.

Επιπλέον, όπως γίνεται γνωστό από τις Πράξεις των Αποστόλων, ο Παύλος δίδαξε και στους Εθνικούς της Βέροιας. Η διδασκαλία αυτή, σύμφωνα με την παράδοση, τοποθετείται σε χώρο εκτός των τειχών της πόλης, ο οποίος μέχρι σήμερα είναι γνωστός με την ονομασία «Βήμα του Αποστόλου Παύλου». Η ακρίβεια του χώρου δεν μπορεί να αποδειχθεί αλλά μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Σύμφωνα με κάποιες από αυτές, ο τόπος όπου μίλησε ο Παύλος ήταν το "Βήμα", όπου την εποχή εκείνη διάφορες προσωπικότητες ανέπτυσσαν τις θέσεις και τις απόψεις τους. Ο τόπος αυτός συνήθως βρισκόταν εκτός των τειχών των πόλεων, κάτι που συνηγορεί στην περίπτωση της Βέροιας, ώστε το Βήμα του Αποστόλου να Παύλου, να είναι στην πραγματικότητα ο τόπος απ’ όπου αυτός απευθύνθηκε στους Βεροιείς.

Ο ευρύτερος χώρος όπου βρίσκεται το Βήμα του Αποστόλου Παύλου φαίνεται πως διατήρησε την ιερότητά του στο πέρασμα των αιώνων. Ήδη, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες πολύ κοντά στο Βήμα, στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το Τζαμί του Μεντρεσέ, κτίστηκε ναός προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου. Σύμφωνα με κάποιες απόψεις, ο ναός κτίστηκε πάνω σε παλαιότερο αρχαίο ιερό προς τιμήν της Ευνομίας. Μετά την οθωμανική κατάκτηση ο ναός του Αποστόλου Παύλου φέρεται να είναι ένας από αυτούς που οι Οθωμανοί μετέτρεψαν σε τεμένη, ενώ στο παρακείμενο "Βήμα" δημιουργήθηκε υπαίθριος τόπος προσευχής, με ξύλινο κουβούκλιο και μιναρέ, κατασκευή η οποία παρέμεινε για αρκετά χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς.

Περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1920 αρχίζουν και παρατηρούνται οικοδομικές μετατροπές στον τόπο του Βήματος, ενώ λαμβάνουν χώρα και θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου. Η ουσιαστική διαμόρφωση του χώρου ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με δαπάνες της Όλγας Μιχαηλίδου, από τη Θεσσαλονίκη. Το νέο "Βήμα" εγκαινιάστηκε το έτος 1961, ενώ το έτος 1963 το επισκέφτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ο οποίος συναντήθηκε με την δωρήτρια, την οποία συνεχάρη για την προσφορά της.

Τέλος, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου γίνεται πόλος έλξης και σημείο αναφορά πολλών επισκεπτών, από όλα τα μέρη του κόσμου. Το έτος 1951 γιορτάστηκαν στη Βέροια τα 1000 χρόνια από την έλευση του Αποστόλου Παύλου και στις γιορτές συμμετείχαν εκπρόσωποι εκκλησιών και ομολογιών εντός και εκτός Ελλάδας. Ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία πραγματοποιούνται από τη Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης εκδηλώσεις με τη γενική ονομασία «Παύλεια», προς τιμή του Αποστόλου Παύλου. Επίσης, τα τελευταία χρόνια στη Βέροια φτάνουν επισκέπτες από διάφορα μέρη του κόσμου, ορθόδοξοι και μη, οι οποίοι εντάσσουν το "Βήμα" στους προορισμούς που περιλαμβάνονται σε ένα ευρύτερο ταξίδι το οποίο ακολουθεί «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου». 

 

VeriaHistory - Μια δράση της ΚΕΠΑ Δημου Βέροιας
Ανάπτυξη ιστοσελίδας - Christopher
All rights reserved.