Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017 - "Εκπαίδευση και εκπαιδευτική πολιτική κατά τη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας"

_δικτατορία.jpg

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Εκπαίδευσης "Χρίστος Τσολάκης", εγκαινιάζει θεματική έκθεση με τίτλο: «Εκπαίδευση και εκπαιδευτική πολιτική κατά τη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας». Η συγκεκριμένη θεματική εμπίπτει στην ευρύτερη θεματική της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», καθώς ασχολείται με ένα ζήτημα, το οποίο άρχισε να ερευνάται τα τελευταία χρόνια, αφού μέχρι τότε λίγοι ήταν οι ερευνητές ή συγγραφείς που ασχολήθηκαν με ζητήματα που σχετίζονται με δικτατορίες στην Ελλάδα ή ακόμα με ζητήματα που σχετίζονται με τις πολιτικές ελευθερίες ή και τις επιδράσεις που άσκησαν οι καθεστωτικές πολιτικές στη νεώτερη και σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Μέσα από κείμενα και την έκθεση τεκμηρίων της περιόδου, όπως εκπαιδευτικά εγχειρίδια, αρχειακό, φωτογραφικό υλικό κ.α., μεταξύ άλλων, επιχειρείται να παρουσιαστεί η εκπαιδευτική πολιτική του μεταξικού καθεστώτος και οι επιδράσεις αυτής και παρόμοιων πολιτικών στο εκπαιδευτικό σύστημα και το πώς αυτό χρησιμοποιήθηκε ως προπαγανδιστικός μηχανισμός για την επίτευξη ιδεολογικοπολιτικών σκοπών. Επίσης, γίνεται αντιληπτό το πώς ένα καθεστώς χρησιμοποιεί τη νεολαία,  την οποία, μέσω της προπαγάνδας, μυεί στην ιδεολογία του, και στην οποία επιθυμεί να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη και διάδοσή του. Τέλος, επιχειρείται η ανάδειξη της προσπάθειας, των προσώπων εκείνων, κυρίως των δασκάλων, που αντιπαρατάχθηκαν στην καθεστωτική πολιτική και βρέθηκαν αντιμέτωποι με σειρά ποινών, που, πέρα από τις διοικητικές, επεκτείνονταν και σε σκληρότερες, όπως φυλάκιση, εξορία, κακουχίες, ενώ κάποιοι από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή σε αντίστοιχους τόπους.

Στο πλαίσιο της σύγχρονης αντίληψης για την προβολή και ανάδειξη των πολιτισμικών αγαθών με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, η έκθεση παρουσιάζεται και σε ψηφιακή μορφή μέσα από τον ιστοτόπο veriahistory.gr. Από εδώ, ο κάθε επισκέπτης μπορεί να έχει πλήρη πρόσβαση στο υλικό και τα αρχειακά τεκμήρια που εκτίθενται στο Μουσείο Εκπαίδευσης "Χρίστος Τσολάκης".

 

 

 

Περιηγηθείτε στην Ψηφιακή Έκθεση

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου