"Ελεύθερος χρόνος και παιδί..." Έκθεση έντυπου υλικού και παιχνιδιών

περασμένων δεκαετιών

Ως «Ελεύθερος» ορίζεται ο χρόνος τον οποίο διαθέτει ο κάθε άνθρωπος για να αξιοποιήσει όπως ο ίδιος επιθυμεί πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις που επιβάλλει η καθημερινότητα και στις οποίες περιλαμβάνεται ο χρόνος εργασίας καθώς και ο χρόνος κάλυψης των οικογενειακών ή άλλων υποχρεώσεών του. Ιδιαίτερα στην παιδική και την εφηβική ηλικία ο «Ελεύθερος Χρόνος» αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα της ευρύτερης ανάπτυξης των παιδιών, αφού ο αντίκτυπος της σωστής ή μη αξιοποίησής του μπορεί να αποτυπωθεί μελλοντικά σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής τους όπως η κοινωνικοποίησή τους, η ανάπτυξη των ποικίλων δεξιοτήτων τους και γενικότερα η διαμόρφωση της ταυτότητάς τους.

Από το παρελθόν ο «Ελεύθερος Χρόνος» των παιδιών αξιοποιείται με διαφορετικούς τρόπους. Τότε, κυριαρχούσε το παιχνίδι, οι αθλητικές δραστηριότητες, που πολλές φορές συνδυάζονταν με το παιχνίδι, το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, οι οικογενειακοί περίπατοι κ.α. Με το πέρασμα του χρόνου πολλές συνήθειες του παρελθόντος έχουν αλλάξει. Έτσι, σε μια εποχή που η τεχνολογική ανάπτυξη ολοένα και γιγαντώνεται, που οι ηθικές και οι κοινωνικές αξίες χαλαρώνουν, που κυριαρχεί ο υλικός ευδαιμονισμός, ο ελεύθερος χρόνος αξιοποιείται διαφορετικά. Πλέον, το παιχνίδι από ομαδικό γίνεται μεμονωμένα μέσα από κάποια παιχνιδομηχανή, η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων μπορεί να γίνει από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή άλλα μέσα, το ομαδικό παιχνίδι στη γειτονιά αντικαθίσταται με τα on-lineπαιχνίδια στο διαδίκτυο με φανταστικούς ή άγνωστους συμπαίκτες. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η επικοινωνία των παιδιών μεταξύ τους, γεγονός που έχει άμεση σχέση με την περαιτέρω κοινωνικοποίησή τους.

Βιβλία, περιοδικά, comics, επιτραπέζια παιχνίδια, κούκλες, κουκλοθέατρο κ.τ.λ. προερχόμενα από προηγούμενες δεκαετίες, αποτελούν τον πυρήνα των αντικειμένων που εκτίθενται. Σκοπός της παρούσας έκθεσης δεν είναι άλλος από το να δείξει στους σύγχρονους νέους μέσα και τρόπους που δαπανούσαν ή αξιοποιούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους, οι νέοι άλλων εποχών, αρκετά χρόνια πριν. Οι διαφορές, είναι εμφανείς, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Επίσης, μέσα από τα διάφορα αντικείμενα που εκτίθενται γίνεται αντιληπτό ότι σε άλλες εποχές δεν είχε ιδιαίτερη σημασία η αξία των αντικειμένων παρά ο αντικειμενικός τους στόχος που ήταν το παιχνίδι με άλλους συνομηλίκους τους και η ευχαρίστηση των παιδιών από την ενασχόλησή τους με αυτά. Τέλος, τα παραπάνω αντικείμενα είναι φυσικό να ξυπνήσουν μνήμες˙ τις μνήμες των μεγαλυτέρων που έζησαν τις προηγούμενες δεκαετίες και χρησιμοποίησαν πολλά από αυτά. Όλοι αυτοί καλούνται να μεταδώσουν τις μνήμες τους στις νεώτερες γενιές προκειμένου και οι νέοι του σήμερα να γνωρίσουν ορισμένες από τους τρόπους αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των προηγουμένων δεκαετιών.

Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας εντάσσεται και η έκθεση έντυπου υλικού και παιχνιδιών περασμένων δεκαετιών με το γενικό τίτλο  «Ελεύθερος χρόνος και παιδί…», στο φουαγιέ της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Η έκθεση είναι επισκέψιμη καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως 22:00.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται λογοτεχνικά βιβλία, παραμύθια, νεανικά περιοδικά, comics κ.α. που εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Παράλληλα, εκτίθενται παιχνίδια ατομικά και ομαδικά, από τη δεκαετία του ’50 και έπειτα. Στρατιωτάκια, τρενάκια, playmobils, κούκλες, αλλά και επιτραπέζια παιχνίδια, δίσκοι και κασέτες με παιδικά παραμύθια και τραγούδια μεταφέρουν τους μεγαλύτερους στα χρόνια της νιότης και τους μικρότερους στον κόσμο του παιδικού παιχνιδιού του παρελθόντος που σε πολλά σημεία διαφέρει από τον σημερινό.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016.

Επισκέψεις σχολικών τμημάτων κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 2331078127.    

 

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου