Της αμπέλου το γέννημα www.drinktsipouro.gr

Το φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής των σταφυλιών και κατ’ επέκταση η εποχή κατά την οποία παράγονται τα διάφορα αποστάγματα. Στην Ημαθία η αμπελουργία αναδεικνύεται σε μια από τις βασικότερες ενασχολήσεις στον ευρύτερο γεωργικό τομέα με εξαγωγική δύναμη.

Ιδιαίτερα φημισμένα είναι τα κρασιά που παράγονται στην περιοχή της Νάουσας, τα οποία, ήδη από τα οθωμανικά χρόνια ήταν γνωστά και διαδεδομένα εντός και εκτός οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Παράλληλα, στην Ημαθία παράγονται μεγάλες ποσότητες τσίπουρου στα διάφορα αποστακτήρια του νομού. Το τσίπουρο αποτελούσε, στα παλιότερα χρόνια το βασικό κέρασμα στις επίσημες γιορτές και συνήθως συνοδευόταν με λουκούμι, κάστανα ή γλυκό του κουταλιού. Με την άφιξη των προσφύγων, κυρίως από την Ανατολική Ρωμυλία, η παραγωγή αυξήθηκε και η συνταγή εμπλουτίστηκε με βάση τα «μυστικά» που έφεραν μαζί τους οι Θρακιώτες αμπελουργοί.

Στην προσπάθειά της η Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και την προβολή των αποσταγμάτων δημιούργησε, πριν μερικά χρόνια, την ιστοσελίδα drinktsipouro.gr.

Μέσα από το υλικό της ιστοσελίδας μπορείτε να πληροφορηθείτε για την ιστορία του τσίπουρου, τον τρόπο παραγωγής του, τη νομοθεσία που τη διέπει, τις χρήσεις του, αλλά και μύθους και ιστορίες με πρωταγωνιστή…το τσίπουρο, το εθνικό μας ποτό.

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου