Κατοχή, Εαμική Εξουσία, Εμφύλιος στην Ημαθία. Εφημερίδες, Απελευθέρωση, Κοινωνική ζωή - Βιβλιοπαρουσίαση

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 19:00, στο πλάισιο της Στ΄ Επιστημονικής Ημερίδας "Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα" της Ε.Μ.Ι.Π.Η. παρουσιάζεται το νέο βιβλίου του (δρ.) Φιλόλογου Χρήστου Σκούπρα με τίτλο Κατοχή, Εαμική Εξουσία, Εμφύλιος στην Ημαθία. Εφημερίδες, Απελευθέρωση, Κοινωνική ζωή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Χώρο Τεχνών Βέροιας (2ος Όροφος).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Πυθαγόρας Ιερόπουλος -Δικηγόρος

Εμμανουήλ Ξυνάδας - Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας

Χρήστος Σκούπρας - Φιλόλογος - Συγγραφέας

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο περιέχει μελέτες που αναφέρονιαι σε θέματα της ιστορίας της Ημαθίας, κυρίως της Βέροιας και της Νάουσας, για τη δεκαετία 1940-1950.
Κεντρικοί άξονες των μελετών είναι η ερμηνεία της δράσης των προσώπων της προκατοχικής ελίτ στα διλήμματα που έθετε η γερμανική Κατοχή στην Ημαθία, η περιγραφή των χαρακτηριστικών της εαμικής εξουσίας στη Νάουσα και τη Βέροια, την περίοδο της Απελευθέρωσης των πόλεων από τους Γερμανούς έως την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας.
Η περίοδος αυτή ορίζεται από τον ενθουσιασμό για την προοπτική επιβολής ενός νέου κοινωνικού συστήματος, την αβεβαιότητα που προκαλούν τα Δεκεμβριανά και την απογοήτευση που ενσπείρει η συμφωνία της Βάρκιζας στην Εαμική παρά­ταξη. Ο τρόπος με τον οποίο τα φωτογραφικά τεκμήρια των απελευθερώσεων της Βέροιας και της Νάουσας, αφενός, ανασυνθέτουν ζητήματα της εαμικής εξουσίας και, αφετέρου, εμπλέκονται στη Δημόσια Ιστορία της περιοχής και στη δημιουργία συμβολικών ερμηνευτικών αφηγήσεων, συνετέλεσε στη σύνθεση των αφηγήσεων.
Τέλος, επιχειρείται η καταγραφή πλευρών της κοινωνικής ζωής στη Βέροια, κάτω από την επίδραση του Εμφυλίου πολέμου 1946-49 και των συνεπειών του στην καθημερινότητα των κατοίκων. Τα Παραρτήματα Α' και Β' περιέχουν κείμενα δημοσιευμένων μαρτυριών, καθώς και κείμενα τοπικών εφημερίδων σχετικά με τις Δηλώσεις Μετανοίας, τις δυσκολίες των «ανταρτοπλήκτων» στην πόλη και τον τρόπο στελέχωσης των ΜΑΥ/ΜΑΔ/ΜΕΑ.

 

Ο συγγραφέας:

Ο Χρήσιος I. Σκούπρας γεννήθηκε στο Αργυροπούλι της Λάρισας το 1960. Υπηρετεί ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2010). Παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης της Bibliotheca Alexandrina και του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου στην Ελληνιστική Ιστορία και Αρχαιολογία (2011 -12). Το 2008 εκδόθηκε το βιβλίο του με μελέτες για την ιστορία της Ημαθίας, με τίτλο, Όψεις και Τομές της Ιστορίας της Βέροιας 1924-1974, Ή ΣΥΝ(+)είδηση”, Βέροια. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και τοπικές εφημερίδες. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται στην έρευνα και τη διδακτική της μεταπολεμικής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Τοπικής Ιστορίας.

 

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου