Βιβλιοθήκη Μερκουρίου Καρακωστή

KME PH 004

Ο Μερκούριος Καρακωστής γεννήθηκε στη Βέροια το έτος 1866. Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε με το εμπόριο, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αναδείχθηκε σε Δημογέροντα και Σχολικό Έφορο. Μετά την απελευθέρωση εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Ανώτερης Ενοριακής Αντιπροσωπείας.

Αναμίχθηκε ενεργά στο Μακεδονικό Αγώνα με την ιδιότητα του Προέδρου της «Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα Βέροιας» γνωστής και ως «Εθνική Άμυνα» και το σπίτι του αποτέλεσε την έδρα της επιτροπής.

Τιμήθηκε από την πολιτεία με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του τάγματος των Ιπποτών και με το μετάλλιο του Μακεδονικού Αγώνα. Τέλος, ο δρόμος όπου βρισκόταν το αρχοντικό της οικογένειας Καρακωστή, μέχρι σήμερα, φέρει το όνομά του.

Το έντυπο αρχειακό υλικό της συλλογής του Μερκουρίου Καρακωστή δωρήθηκε στο μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας από την εγγονή του Ελισάβετ Καρακωστή - Ματοπούλου.

Στη βιβλιοθήκη του περιλαμβάνονται περισσότεροι από 600 τίτλοι.

 

Περιηγηθείτε στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Μερκουρίου Καρακωστή.

Τα τεκμήρια ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου