Η συλλογή του καθηγητή Παύλου Πυρινού

Μεταξύ των διαφόρων συλλογών έντυπου υλικού που περιλαμβάνονται στην ευρύτερη συλλογή του Μουσείου Εκπαίδευσης είναι και αυτή του καθηγητή Παύλου Πυρινού. Στη συλλογή του περιλαμβάνονται περισσότεροι από 60 τίτλοι. Το παλαιότερο χρονολογημένο έντυπο της συλλογής εκδόθηκε το 1850. Πρόκειται για το έργο Woerterbuch der Griechischen Gigennamen, του Dr. W. Pape και είναι γραμμένο στη γερμανική γλώσσα.

Ο Παύλος Πυρινός
pyrinos Ο Παύλος Πυρινός γεννήθηκε στο Σοχούμ της Ρωσσίας το 1935. Έζησε τα μαθητικά του χρόνια στη Βέροια. Το 1960 πήρε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε στη ΣΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Πήρε Δίπλωμα του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Κλάδος Ιστορικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Υπηρέτησε επί 35 χρόνια ως καθηγητής και διετέλεσε Γυμνασιάρχης σε Γυμνάσια και Λύκεια της Βέροιας. Επίσης διετέλεσε: 1) Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (για πολλά χρόνια αμισθί). 2) Τοπικός Έφορος Προσκόπων Βέροιας και πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Βέροιας. 3) Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Περιφερειακό Τμήμα Βέροιας). 4) Διευθυντής των συσσιτίων και αρχηγός κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας. Συνετέλεσε τα μέγιστα στην ίδρυση βιβλιοθηκών στη Μελίκη, Ριζώματα, Ραχιά και στο συνοικισμό «ΚΥΨΕΛΗ» Βέροιας. Τιμήθηκε με μετάλλια: Από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Δήμο Βέροιας (χάλκινο), με τον τίτλο του επιτίμου μέλους της Θρακικής Εστίας Βέροιας και από τον συνοικισμό «Κυψέλη».

 

Τιμήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης με το Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου για τις έρευνές του, την πνευματική του προσφορά και τη συμμετοχή του ως εισηγητή στα «ΠΑΥΛΕΙΑ» και από το Δήμο Βέροιας (16-10-2005) με το μετάλλιο τιμής της πόλεως των Βεροιέων σε αναγνώριση των εξαιρετικών υπηρεσιών που προσέφερε στην πόλη και στην τοπική κοινωνία της Βέροιας. Το έτος 2009 η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας τον ανακήρυξε επίτιμο Πρόεδρό της. Τέλος, το έτος 2012 έλαβε το οφίκιο του «Άρχοντος Διδασκάλου του Ευαγγελίου» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σύζυγός του είναι η Ευφροσύνη Πυρινού – Μπαρμπαργύρη και έχουν δυο γιους, τον Δημήτρη και το Νίκο.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τον κατάλογο της συλλογής στο αρχείο pdf κάνοντας κλικ στο εικονίδιο.

pdf-icon

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου