Μια Πρωτομαγιά στο “Ακ Σογιού” (Ak Su)

Όπως διαπιστώνεται από δημοσιεύματα στον Τύπο της εποχής, αλλά και από τις περιγραφές διαφόρων τοπικών συγγραφέων, ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η τοπική κοινωνία της Βέροιας τη δεκαετία του 1920 ήταν και η μεταφορά καθαρού, πόσιμου νερού στην πόλη. Το πρόβλημα αυτό δεν παρουσιάζεται ως καινούργιο. Αντίθετα φέρεται γνωστό ήδη από τα τέλη των οθωμανικών χρόνων. Όπως αποδεικνύεται όμως, μέχρι τα μέσα, περίπου της δεκαετίας του ’20 δεν έγιναν ουσιαστικές κινήσεις για την επίλυση του προβλήματος.
ak su 1

Μετά από διάφορες τοποθετήσεις και διενέξεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, μόλις το 1924, επί δημαρχίας Ιωάννη Μάρκου, συστάθηκε το υδραυλικό ταμείο, ενώ όπως φαίνεται, τα εγκαίνια του έργου έγιναν λίγα χρόνια αργότερα.Την Πρωτομαγιά, οι Βεροιώτες συνήθιζαν να εκδράμουν οικογενειακά και φιλικά σε διάφορες εξοχικές τοποθεσίες μέσα και έξω από την πόλη. Όπως αναφέρθηκε και αλλού, τέτοιες τοποθεσίες την περίοδο αυτή, ήταν η Ελιά, η Μπαρμπούτα, η Καραχμετ, το Μουαρίφ, μέσα στην πόλη, με τη σημερινή της έννοια, αλλά και το Λιανοβρόχι, η Παναγία Ντοβρά, οι Σαραντόβρυσες και η τοποθεσία Ακ Σογιού έξω από την πόλη.

Η τοποθεσία Ακ Σογιού βρίσκεται στο χωριό Τριπόταμος. Η φράση προέρχεται από την τουρκική γλώσσα, όπου το ak su σημαίνει άσπρο νερό. Από τις πηγές που υπάρχουν στο σημείο εκείνο αποφασίστηκε να μεταφερθεί το νερό στην πόλη για να λύσει το χρονίζον πρόβλημα. Τα εγκαίνια του έργου έγιναν την 1η Μαΐου του 1927 και πληροφορίες για αυτά λαμβάνουμε από το τοπικό Τύπο.

Σύμφωνα με τον «Αστερίσκο», συντάκτη του άρθρου, ο οποίος στην περιγραφή του κινείται μεταξύ ανταπόκρισης και σάτιρας, στην τελετή συμμετείχαν ο Δήμαρχος οι δημοτικοί σύμβουλοι παλιοί και νέοι, ο μεραρχεύων, ο πρόεδρος πρωτοδικών, ο τέως βουλευτής Παπαδάκης, ο μητροπολίτης, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων, κ.α. Η αναθηματική πλάκα του έργου ανέφερε: «Δημαρχούντος Ι. Μάρκου και των μελών του Υδραυλικού Ταμείου γίνεται η έναρξις του έργου».

Στην τοποθεσία, εκτός από του παραβρισκόμενους για τα εγκαίνια, βρίσκονταν και παρέες Βεροιωτών που διασκέδαζαν, καθώς και ο «Οδοιπορικός Σύνδεσμος Βέροιας». Μετά την τελετή ακολούθησε γεύμα του δημάρχου στους παρόντες, το οποίο σχολιάζεται θετικά από το συντάκτη.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο συντάκτης περιγράφει την ποιότητα του νερού σημειώνοντας «…το νερό εκείνο το ελαφρύ το χωνευτικό που θα δροσίζη πολύ γρήγορα τους συμπολίτας. Κρυστάλινο, κρύο, λαμπερό, βγαίνει από τις πηγές του».

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου