Όταν οι Γάλλοι σύμμαχοι γιόρταζαν την επέτειό τους στην κεντρική πλατείας της Βέροιας (14-7-1918)

 

Όπως είναι γνωστό, την 14η Ιουλίου γιορτάζεται η επέτειος της Γαλλικής Επανάστασης, η οποία καθιερώθηκε ως επίσημη εθνική επέτειος για τη Γαλλία το έτος 1880. Από τότε μέχρι σήμερα η επέτειος αυτή γιορτάζεται με κάθε επισημότητα.

Φαίνεται πως οι Γάλλοι δεν έπαψαν να γιορτάζουν την εθνική τους επέτειο και σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας, όπως κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο γιορτασμός της επετείου ξεφεύγει από τα στενά όρια της γαλλικής Πρωτεύουσας και επεκτείνεται σε περιοχές, όχι απλώς πέραν αυτής, αλλά και πέρα από τη χώρα.

Τούτο γίνεται αντιληπτό από φωτογραφικό υλικό στο οποίο απεικονίζονται στρατιωτικά αγήματα των συμμαχικών δυνάμεων στην κεντρική πλατεία της Βέροιας, την Πλατεία Ωρολογίου, να αποδίδουν τιμές, την 14η Ιουλίου 1917. Η φωτογραφία φέρει χειρόγραφο σημείωμα “Veria (Macedoine): laRevue du 14 Juillet 1918”.

Οι Γάλλοι μαζί με άλλες συμμαχικές δυνάμεις εγκατασταθήκαν στη Βέροια στα μέσα Αυγούστου του 1916 και παρέμειναν σε αυτήν μέχρι το έτος 1918. Από την περίοδο αυτή σώζεται πολύτιμο φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει, τόσο την εικόνα της πόλης τη συγκεκριμένη περίοδο, όσο και στιγμές από την παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων στην πόλη και την μετοχή τους στην καθημερινότητά της.

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου