Η κήρυξη της Μεταξικής δικτατορίας και ο αντίκτυπός της στον τοπικό Τύπο της Βέροιας

Την 6η Αυγούστου 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς, εκμεταλλευόμενος την πολιτική αστάθεια και την αδυναμία  του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη πολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό νότο, κήρυξε δικτατορία στη χώρα, η οποία διατηρήθηκε μέχρι την κατάληψή της από τους Γερμανούς τον Απρίλιο του 1941.

Την εποχή εκείνη εκδίδονταν στη Βέροια οι εφημερίδες: «Ἀστήρ Βερροίας», του Ιωάννη Γούναρη και «Μακεδονική Ἠχώ» και «Μακεδονικά Χρονικά» του Μανώλη (Λώλη) Σμυρλή. Από αυτές διατηρούνται μέχρι σήμερα οι δύο εφημερίδες, «Αστήρ Βερροίας» και «Μακεδονική Ηχώ». Οι παραπάνω εφημερίδες, με δεδομένο ότι κυκλοφορούν καθόλη την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας φαίνεται ότι τηρούν, τουλάχιστον, ανεκτική, αν όχι, υποστηρικτική στάση στο καθεστώς, όπως διαπιστώνεται και από τα δημοσιεύματά τους.

Ειδικότερα, όσον αφορά την κήρυξη της δικτατορίας, ο Αστέρας εκδίδεται την 5η Αυγούστου 1936, μία ημέρα ακριβώς μετά την επιβολή του καθεστώτος. Στις σελίδες του δε γίνεται καμία αναφορά στη συγκεκριμένη πολιτική εξέλιξη, ενώ το πρωτοσέλιδό του είναι αφιερωμένο στο Α΄ Πανημαθιακό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βέροια. Το επόμενο φύλλο της εφημερίδας εκδόθηκε την 12η Αυγούστου 1936. Στην πρώτη σελίδα και στη στήλη «Γεγονότα και Σχόλια» ο εκδότης σχολιάζει την πολιτική κατάσταση στη χώρα σε ένα μικρό σημείωμα με τον τίτλο «Η νέα κατάστασις». Σε αυτό αρκείται σε μια απλή αναφορά στο χρονικό της επιβολής της δικτατορίας, ενώ κλείνει με τη βεβαιότητα ότι όλοι οι Έλληνες θα ενισχύσουν την εθνική προσπάθεια.

Όσον αφορά τη Μακεδονική Ηχώ, το πρώτο φύλλο της εφημερίδας, μετά την επιβολή, εκδόθηκε την 15η Αυγούστου 1936. Στο κύριο άρθρο, στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, ο συντάκτης (πιθανότατα ο Λ. Σμυρλής) εκφράζοντας την άποψή του, τονίζει την αναγκαιότητα αυτής της πολιτικής επιλογής. Παράλληλα, εύχεται η παρούσα πολιτική να οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερα αποτελέσματα και εκφράζει τη βεβαιότητα, ότι με το νέο καθεστώς η κατάσταση θα αλλάξει σύντομα. Τέλος, στο ίδιο φύλλο περιλαμβάνεται εκτενές ειδησεογραφικό κείμενο παρουσιάζοντας το χρονικό της επιβολής του μεταξικού καθεστώτος.

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου