Οθωμανικά μνημεία της Βέροιας

από το αρχείο του καθηγητή Machiel Kiel

 

Μεταξύ του πλούσιου αρχειακού υλικού που διαθέτει το Ολλανδικό Ινστιτούτο της Τουρκίας (Netherlands Institute in Turkey) περιλαμβάνεται και το φωτογραφικό αρχείο του καθηγητή Machiel Kiel. Στο αρχείο του περιλαμβάνονται πλήθος φωτογραφικών τεκμηρίων, τα οποία, κατά κύριο λόγο, απεικονίζουν οθωμανικά μνημεία από διάφορες χώρες των Βαλκανίων, όπως π.χ. η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Αλβανία, η Τουρκία, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Ο MachielKiel επισκέφτηκε διάφορα μέρη στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας στη δεκαετία του 1970 και αποτύπωσε με το φωτογραφικό του φακό οθωμανικά μνημεία, τα οποία σήμερα είτε δεν υπάρχουν λόγω καταστροφής, είτε υπάρχουν και έχουν υποστεί ποικίλες φθορές. Ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις που επισκέφτηκε ο Machiel Kiel, το έτος 1972, ήταν και η Βέροια, από την οποία σώζονται στο αρχείο του 18 φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν οθωμανικά μνημεία της πόλης και συγκεκριμένα τα λουτρά του Σινάν Μπέη (8), το Ορτά τζαμί (1), το Μεντρεσέ τζαμί (2), το Χουνκιάρ τζαμί - παλαιός μητροπολιτικός ναός (3), επίγραφές επί κρηνών (3) και μία (1) φωτογραφία η οποία σύμφωνα με την αναφορά της απεικονίζει ερείπα από το τζαμί του Σινάν μπέη.

Παρακάτω αναζητείστε Φωτογραφίες οθωμανικών μνημείων Βέροιας MachielKiel

Ο καθηγητής Machiel Kiel

Ο MachielKiel γεννήθηκε στη Wormerveer της Ολλανδίας το έτος 1938. Μεταξύ των ετών 1944 και 1952 φοίτησε στο δημοτικό σχολείο στη γενέτειρά του. Κατόπιν εργάστηκε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και το 1959 ταξίδεψε στα Βαλκάνια. Από το 1958 έως το 1976 εργάστηκε σε έργα αποκατάστασης, ενώ την περίοδο 1969-1990 μελέτησε την οθωμανική αρχιτεκτονική στα Βαλκάνια. Μελέτησε πλήθος οθωμανικών αρχείων, εκπόνησε διδακτορική διατριβή και έλαβε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από το πανεπιστήμιο του Ege, το έτος 1992 και το 1993 έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Μετά τη συνταξιοδότησή του ανέλαβε τη διεύθυνση του Ολλανδικού Ινστιτούτου της Τουρκίας. Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του συμμετείχε σε συνέδρια και δημοσίευσε μονογραφίες και άρθρα σε διάφορα περιοδικά. Οι συλλογές του υπάρχουν στο Ολλανδικό Ινστιτούτο της Τουρκίας, απ'  όπου και διατίθενται.

 

nit

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου