Μουσικά σύνολα στη Βέροια του Μεσοπολέμου


Όπως προκύπτει από το φωτογραφικό υλικό στη Βέροια, κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, δραστηριοποιούνταν μουσικά σύνολα, τόσο παραδοσιακά, όσο και μοντέρνα.
Από τη μια, τα παραδοσιακά μουσικά σύνολα κάλυπταν τις ανάγκες των Βεροιωτών και συμμετείχαν σε γλέντια, πανηγύρια αλλά και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως σε αρραβώνες, γάμους και βαπτίσεις. Από την άλλη, μουσικά σύνολα με μοντέρνο για την εποχή ρεπερτόριο κάλυπταν ευρύτερα, τις ανάγκες διασκέδασης των Βεροιωτών. Τα ίδια μουσικά σύνολα χρησιμοποιούνταν από τους ενδιαφερόμενους και για τις γνωστές καντάδες της εποχής εκείνης.

Στα παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα της πόλης συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι: Ιωάννης Σωζερίδης (ούτι), Γεώργιος Νικολαΐδης (βιολί και ούτι), Πλάτων Μουρατίδης (βιολί), Ιορδάνης … (αρμόνικα), Χαράλαμπος Κιρμανίδης (ούτι) και Ιωάννης Κιαμιλίδης (ούτι και μαντολίνο). Οι παραπάνω έχουν μικρασιατική καταγωγή και εγκαταστάθηκαν στη Βέροια, κυρίως, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, ενώ οι περισσότεροι ήταν αυτοδίδακτοι.

Στα σύγχρονα για την εποχή μουσικά σύνολα συγκαταλέγεται το «Χαβανέζικο συγκρότημα της Βέροιας». Πληροφορίες για την ύπαρξη και δραστηριότητα του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης αντλούνται από τον τοπικό Τύπο της εποχής.

Αρχικά (1936) σε αυτό ήταν ενταγμένοι οι: Χ. Αθανασάκης, Νίκη Παπαδοπούλου, Έλλη Παπάζογλου, Θ. Σ. Βαφείδης, Χ. Παπουτσής, Ε. Ιωακειμίδης, Θ. Κ. Βαφείδης, Χ. Αζαριά και Β. Σαρβατζόγλου και διευθυντής του γκρουπ ήταν ό Αντώνιος Χατζηαντωνίου.

Λίγα χρόνια αργότερα (1940) η σύνθεση του συγκροτήματος άλλαξε και σε αυτό συμμετείχαν οι: Μερόπη Οικονομίδου, Αγλαΐα Παπαθεοκλήτου, Εμμανουήλ Χαντές, Θωμάς Βαφείδης, Φίλιππος Τζελέπης, Νικ. Νικολαΐδης, Ιωαννίδης, Αντώνιος Μέλλιος, Χαράλαμπος Παπουτσής, Ιορδάνης Τσελέπης, Γρηγ. Νταβόρας, Αδαμίδης, Γ. Μαρμαράς και Λάσκαρης, υπό της διεύθυνση του Αντώνιου Χατζηαντωνίου.

Όπως διαπιστώνεται, στο συγκρότημα συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες, ενώ μεταξύ αυτών, στην πρώτη παρουσία του συγκροτήματος, συγκαταλέγεται και ο Βεροιώτης Εβραίος Χαίμ (;) Αζαριά.

 

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου