Φωτογράφοι και εκδότες φωτογραφικού υλικού στη Βέροια στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα

Η φωτογραφία αποτελεί ένα μέσο το οποίο μπορεί καταγράψει τη σύγχρονη για κάθε εποχή πραγματικότητα και κατ' επέκταση να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Μέσα από φωτογραφικό υλικό του παρελθόντος που σχετίζεται με τη Βέροια, προκύπτουν πολύτιμες πληροφορίες για την επαγγελματική δραστηριότητα των φωτογράφων της Βέροιας, από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Ο παλαιότερος επώνυμος επαγγελματίας φωτογράφος στη Βέροια ήταν ο Φίλιππος Δ. Χατζηνικολάου και εργάστηκε στην πόλη στα τέλη του 19ου αιώνα. Στις συλλογές των Γ.Α.Κ. Ημαθίας διασώζεται φωτογραφία η οποία χρονολογείται το έτος 1898.

CLHCV KLG PH 001

Στις αρχές του 20ου αιώνα άρχισαν να εκδίδονται ολοένα και περισσότερα επιστολικά δελτάρια (Cartes Postales), πολλά εκ των οποίων απεικόνιζαν τοπία και αξιοθέατα της Βέροιας. Ένας από τους εκδότες ήταν και ο David M. Assael, ο οποίος, όπως αποδεικνύεται από Carte Postale, διατηρούσε κατάστημα στο Φραγγομαχαλά της Θεσσαλονίκης.

CLHCV KMG PH 012

 

 

Την ίδια περίοδο δραστηριοποιήθηκαν στη Βέροια και κυρίως στα βλαχοχώρια του Βερμίου οι Αδελφοί Μανάκια καλύπτοντας, κατά κύριο λόγο, στιγμές από την καθημερινή ζωή, τις συνήθειες και την κοινωνική ζωή των Βλάχων του Βερμίου.

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου